ایمپلنت
دسامبر 23, 2023روکش دندان
روکش دندان یک فرآیند ترمیمی در علم دندانپزشکی محسوب می شود. این روند به بهبود ظاهر و عملکرد دندانها کمک قابل توجهی می کند.
در این مطلب متخصصان دندانپزشکی اکسیژن به شما شرحی کامل در مورد روکش دندان، موارد مورد استفاده از آن، مزایای روکش ها، انواع روکش و هر آن چیزی که لازم است در مورد آن بدانید ارائه خواهند داد.
روکش دندان چیست؟
به بیان ساده در روکش دندان یک لایه نازک از مواد مختلف بر روی سطح دندان بیمار قرار می گیرد. این مواد باعث تغییر شکل، تغییر اندازه، رنگ، یا حتی مقاومت دندان متقاضی درمان میشود. بیان این ویژگی ها کافی است تا بدانیم روکش دندان علاوه بر درمان دندانهای آسیب دیده یا از دست رفته تا چه اندازه می تواند در دندانپزشکی زیبایی مفید واقع شود. پس با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد استفاده از روکش دندان بدانیم.
مواد تشکیل دهنده و انواع روکش دندان چیست؟
روکش دندان از مواد مختلفی تشکیل شده است که هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. مواد شایعی که برای روکش دندان استفاده میشوند عبارتند از:
1. کامپوزیت
کامپوزیت در واقع نوعی رزین از جنس پلیمر است که استفاده رایج آن در ترمیم و سفید کردن دندانها می باشد. اگرچه ما اصطلاحاتی مانند کامپوزیت ونیر را بیشتر به عنوان یکی از روش های دندانپزشکی زیبایی شنیده ایم اما واقعیت این است که نام کامپوزیت برگرفته از جنس این ماده می باشد. کامپوزیت ابتدا به شکل مایع استفاده می شود و سپس بعد از چسبانده شدن به دندان ها رنگ آن متناسب دندان میشود. از مهمترین ویژگی های کامپوزیت زیبایی آن است که ظاهری بسیار زیبا به دندانها می بخشد و در عین حال بسیار با دوام است.
2. روکش فلزی
روکش دندان فلزی معمولاً از آلیاژهای پراستنگ یا آلومینیم ساخته می شوند. در استفاده از روکش فلزی بر روی سطح بیرونی دندانها یک لایه نازک اما مقاوم از این آلیاژها قرار می گیرد. این فرآیند به علت زیبایی، ابعاد دلخواه و منطبق با دندان ها، شکل و رنگ طبیعی به عنوان یک روش دندانپزشکی زیبایی شناخته می شود. از این نوع روکش می توان برای موارد زیر استفاده کرد:
1. رفع تیرگی دندان ها و برگرداندن آن به رنگ اصلی
2. ترمیم دندانهایی که شکسته اند یا بخشی از آن آسیب دیده
3. بهبود ساختار، شکل و اندازه دندانهایی که نسبت به سایر دندان ها نامتقارن بوده و از شکل طبیعی خارج شده
3. سرامیک (پرسلن)
پرسلن یا سرامیک یک ماده سخت و شفاف است که برای ساخت لمینتها و کرونها (تاج دندانی) استفاده میشود. این ماده نیز ویژگی های بسیار فوق العاده ای دارد که علاوه بر مقاومت بالایی که به دندانها می دهد پوشش زیبایی نیز برای آنها ایجاد میکند. رنگ سرامیک ها منجر به این می شود که دندانهای جایگزین کاملاً طبیعی به نظر برسند.
4. فلزات آمالگام
برای ایمپلنت و برخی روش های ترمیمی از فلزات آمالگام استفاده می شود که شامل آلیاژهای مختلفی مثل تیتانیوم است که بسیار مقاوم بوده و با دوام هستند.
5. زیرکونیا
یکی دیگر از مواد مورد استفاده در روکش دندان ها زیرکونیا است که از آنها بیشتر برای ساخت تاج دندان استفاده می کنند. مهمترین ویژگی این ماده را می توان مقاومت بالا و ظاهر طبیعی آن دانست.
همانطور که عنوان کردیم این مواد به خودی خود دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند که موجب شده است مزایای خاص خود را داشته باشند. اما نکته مهم این است که استفاده از آنها بستگی به نیاز متقاضی از روکش دندان دارد. متخصص دندانپزشک بر اساس همین موضوع روکش مورد نظر را به شما پیشنهاد می دهد.
مشاوره تخصصی برای انتخاب نوع روکش
چه کسانی کاندید استفاده از روکش دندان هستند
استفاده از روکش دندان میتواند برای افرادی که با مشکلات مختلف دندانی روبرو هستند، مفید باشد. افراد زیر میتوانند کاندید مناسبی برای استفاده از روکش دندان باشند:
1. افرادی که دندانهای آنها به دلیل آسیب دیدگی یا شکستگی از فرم خود خارج شده اند
به دلیل آسیب دیدگی ممکن است بخشی از دندان دچار شکستگی شود. این شکستگی علاوه بر اینکه دندان را از شکل طبیعی خارج کرده و در زیبایی فرد اثر می گذارد می تواند در انجام برخی از فعالیت های روزانه مانند جویدن و تکلم اثر منفی بگذارد. روکش دندان یک روش بسیار مناسب برای درمان این موضوع و ترمیم دندان شکسته می باشد.
همچنین شکستگی دندان می تواند موجب تغییر رنگ و فرسودگی آنها شود که باید به کمک روکش ها این نواقص را برطرف نمود.
2. رفع مشکل عدم تقارن دندانها در بعضی افراد:
بسیاری از افراد به صورت مادرزاد مشکل عدم تقارن یا قرارگیری برخی دندان ها را در جایگاه نامناسب دارند. موارد این چنینی به راحتی به کمک روکش دندان برطرف می شوند. استفاده از روکش دندان برای ترمیم و اصلاح نامتقارنیها و ایجاد هماهنگی در ظاهر دندانها یک روش مرسوم در دنیا می باشد.
3. رفع تغییر رنگ دندان
دلایل مختلفی برای تغییر رنگ دندان ها در طول زمان وجود دارد که متداولترین آنها عبارتند از:
استفاده از برخی مواد غذایی و نوشیدنی ها:
مصرف برخی از مواد غذایی و نوشیدنی ها مانند چای سیاه، قهوه و نوشیدنی های مشتق شده از آن، شکلات، نوشابه، فست فود و رنگ های مصنوعی موجود در خوراکی ها به مرور زمان منجر به تغییر رنگ دندان می شوند.
دخانیات:
دخانیات مانند قلیان، سیگار، انواع تنباکو و مواردی مشابه این از رایج ترین دلایل تغییر رنگ دندانها هستند. استفاده از محصولات دخانی معمولا منجر به زرد شدن یا سیاه شدن دندان می شود.
شرایط زیست محیطی:
مسائل زیست محیطی نیز می توانند منجر به تغییر رنگ دندانها شوند. بخصوص نور مستقیم و مصرف آب حاوی فلوئورید منجر به تغییر یافتن رنگ دندان ها خواهند شد. همچنین فعالیت های سنگین ورزشی و ضربات مکرر به دندان می تواند دلیل دیگری برای تغییر رنگ دندان شود.
استفاده از برخی داروها و آنتی بیوتیک ها
می تواند به مرور رنگ دندان ها را عوض کند. انواع روکش دندان از جمله روکش های سرامیکی می توانند به بازیابی رنگ دندان ها کمک کنند. این روش ها با رنگ طبیعی خود می توانند چهره ای زیبا و جذاب به شما هدیه بدهند. بنابراین حتما با مراجعه به دندانپزشک مناسب ترین روش برای حل مشکل تغییر رنگ دندان ها را از وی دریافت نمایید.
4. متقاضیان دندانپزشکی زیبایی برای تغییر ظاهر دندان
روش هایی که در قالب دندانپزشکی زیبایی میگنجند عبارتند از لمینت دندان، ایمپلنت، انواع کامپوزیت از جمله کامپوزیت لیرینگ و غیره. یکی دیگر از روش ها و درمان هایی که می تواند به زیبایی ظاهری دندان ها کمک کند استفاده از روکش دندانهاست. سالانه افراد زیادی به دلیل استفاده از ویژگی های زیبایی روکشهای دندان به سراغ این روش برای بهبود ظاهر زیبایی دندان های خود می روند. روکش ها میتواند به این متقاضیان در داشتن دندانهایی در رنگ، اندازه و ظاهر دلخواهشان کمک نمایند و همچینین می تواند فاصله میان دندان ها را از بین ببرد.
مواظبت از روکش دندان
هرچند مواد روکش دندان موجب زیبایی و درخشش بیشتر دندان می شود اما این موضوع باعث نمی شود که بعد از روکش گذاری از مواظبت از دندان و رعایت نکات بهداشتی غافل شوید. مراقبت از دندان ها بعد از روکش کردن دارای اهمیت فراوان است. مواردی همچون کشیدن نخ دندان باید بعد از گذاشتن روکش هم ادامه داشته باشد زیرا میتواند به حفظ و طول عمر آنها کمک کند. در ادامه چند نکته برای مراقبت از روکش دندان آورده شده است:
-
مراقبت دهانی منظم:
شامل شستشوی دهان و مسواک زدن برای حداقل دو بار در روز با مسواک نرم و استفاده از نخ دندان می شود. این مراقبتها باعث حفظ نظم و تمیزی روکش دندان میشوند.
-
استفاده از تمیز کننده های استاندارد:
برای شستشوی دهان و مراقبت از دندانها، بهتر است از محصولاتی که توسط دندانپزشک توصیه شده استفاده کنید. معمولاً مسواک نرم، خمیر دندان با فلورید و نخ دندان مناسب هستند.
-
اجتناب از مصرف انواع دخانیات:
مصرف سیگار یا استفاده از قلیان و به طور کلی تنباکو، میتواند منجر به آسیب زدن به سلامت دندان ها و تغییر پیدا کردن رنگ روکش دندان شود.
-
فشار زیاد روی دندان ها:
مواردی که موجب اعمال فشار زیاد روی دندان می شود، برای مثال گاز زدن به غذاهای سفت، شکستن تنقلات در بسته و مواردی از این دست می تواند به روکش دندان آسیب جدی برساند.
-
اجتناب از مواد غذایی با رنگ دهی قوی:
بعد از روکش دندان مصرف نوشیدنی هایی که از خود رنگ زیادی به جا می گذارند مانند قهوه، نوشابه و چای را باید به حداقل برسانید. در نظر داشته باشید که مواد غذایی حاوی رنگهای مصنوعی میتوانند رسوبی روی روکش دندان به جا بگذارند که باعث تغییر رنگ آنها می شود.
-
مراجعه منظم به دندانپزشک:
مراجعات منظم و دورهای به دندانپزشک متخصص برای بررسی روکش دندان و تمیزی دندانها بسیار مهم است. در این مراجعات توصیهها و راهکارهایی دندانپزشک را جدی بگیرید زیرا به حفظ روکش دندان ها کمک فراوانی می کند.
هزینه روکش دندان
روکش کردن دندان یکی از روشهای دندانپزشکی زیبایی است که در کلینیکهای تخصصی دندانپزشکی انجام میگیرد. در این روش از مواد مختلفی مانند پرسلن، کامپوزیت، سرامیک و غیره استفاده میشود تا به دندانها شکل، اندازه، رنگ یا تراکم بهتری ببخشند. عوامل مختلفی در هزینه و قیمت روکش دندان تاثیر دارد که یکی از مهمترین آنها همین جنس روکش دندان و مواد تشکیل دهنده آن است. موارد تاثیرگذار دیگر شامل تعداد دندانهایی که روکش شده اند، محل کلینیک، تجربه و مهارت تیم دندانپزشکی و نوع دندان است. در کلینیک اکسیژن، هزینه انجام روکش دندان مقرون به صرفه است، اما این موضوع کیفیت خدمات را کاهش نمیدهد. ما از مواد با کیفیت بالا استفاده میمتخصص ما مشورت کرده و در مورد گزینهها، هزینهها و نیازهای خود صحبت کنید. حتما این را در نظر داشته باشید که مناسبترین روش و هزینه اجرای کار ممکن است بسته به وضعیت دندانی شما متفاوت باشد.